Kolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam!
Składniki :
* kg schabu bez kości
* łyżka majeranku
* łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki
* łyżka soli
* 5 ząbków czosnku
* dodatkowo ulubione przyprawy
Przygotowanie :
Czosnek rozetrzeć z solą, kilka plasterków zostawić do włożenia do siatki. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie natrzeć schab. Można dodać łyżeczkę oliwy. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na około trzy godziny. Włożyć schab do siatki, wrzucić kilka plasterków czosnku, zawiązać. Mięso włożyć do rękawa, piec około godzinę dwadzieścia minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z worka, odstawić na półmisek do całkowitego wystygnięcia, kroić na plasterki. Podawać z ulubionymi dodatkami.
niezwykle apetyczny!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jedliśmy już i nie wiele zostało :)
UsuńMusi być pyszny, wygląda mega smacznie! :)
OdpowiedzUsuńjest dobry :)
Usuńzjadłabym teraz taki:)))))
OdpowiedzUsuńniewiele już zostało :)
UsuńNa pewno pojawi się taki na stole świątecznym :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
u mnie będą jeszcze wędzone mięsa :)
UsuńUwielbiam takie domowe wędliny!
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/konkurs.html
I na pewno dużo lepszy od kupowanej wędliny:-)
OdpowiedzUsuń