wtorek, 18 marca 2014

Sernik pastelowy

Idealnie kremowy, delikatny jak chmurka. Pyszny! Przepyszny! Pierwszy robiony dla małej Julki na urodziny, bo ta mała księżniczka zażyczyła sobie sernik z motylkami a nie tort. Wiem, że smakował i postanowiłam poszaleć i zrobić taki sam dla nas do kawki. Cała blaszka poszła w jeden dzień - to chyba coś znaczy!




Składniki :
* 400 ml kremówki
* kg serka twarogowego
* 3 płaskie łyżki żelatyny
* 6 łyżek cukru pudru
* kolorowe barwniki spożywcze
* paczka kakaowych herbatników
* pół kostki masła
* pół tabliczki mlecznej czekolady




Przygotowanie :
Herbatniki zmielić, dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz drobno posiekaną mleczną czekoladę. Wyłożyć spód blaszki tak przygotowanymi herbatnikami, odstawić na pół godziny do lodówki. Kremówkę podzielić na 3 miseczki, do każdej dodać po 2 łyżki cukru pudru i lekko ubić, aż do wymieszania cukru. Rozpuścić łyżkę żelatyny w połowie szklanki wrzątku, przestudzić. Ser podzielić na 3 części, dodać do kremówki. Do każdej miseczki wlewamy żelatynę i ubijamy. Dodajemy wybrany barwnik. Całość mieszamy. Na herbatniki wylewamy pierwszą warstwę serową, wkładamy do lodówki na 20 minut i tak powtarzamy z drugą i trzecią masą. Na wierzchu robimy wzorek widelcem. Odstawiamy sernik na godzinę do lodówki. 




Serniki dla Miksera - edycja 1.14

12 komentarzy:

  1. O jejuu, wygląda cudnie, tak wiosennie. :) Pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę powiedz łyżkę żelatyny rozpuszczoną w połowie szklanki wody podzielić na te trzy warstwy? Mi się wydaje że do każdej warstwy trzeba osobno przygotować czyli w sumie 3 łyżki żelatyny i 1,5 szklanki wody podzielić na 3 warstwy czy tak? wygląda bosko chce zrobić na urodziny córki na niedziele więc proszę o szybką odpowiedz i dziękuję z góry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak podane w składnikach , są 3 płaskie łyżki żelatyny i każdą rozpuścić w połowie szklanki wrzątku

      Usuń
  3. Kolorowe serniki na zimno to moja pasja, uwielbiam je jeść :))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładnie i apetycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładniutki, taki kolorowy...:)
    Zapraszam do konkursu:
    http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html

    OdpowiedzUsuń
  6. tęcza na talerzu :) wygląda bosko.

    OdpowiedzUsuń
  7. jak wiosennie! cudownie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń