Ja za pierogami z nadzieniem mięsnym nie jestem. Ale czasami trzeba poświęcić się dla rodziny i przygotować coś co lubi ktoś inny. Wtedy satysfakcja jest podwójna.
Składniki :
Ciasto :
* szklanka mąki pszennej
* szczypta soli
* 1/3 szklanki wrzątku
Nadzienie :
* 600 g łopatki bądź karkówki
* cebula
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz
* majeranek
Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Zimne mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z zeszkloną cebulką.
A czy tak pyszne pierogi mozna zamowic? Marta, Twoje pierogi wygladaja bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńgdzie wysłać :) mam trochę zamrożonych :)
Usuńświetne:) zjadłabym kilka:)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
Usuńmy najbardziej lubimy z kapustą i grzybami, ale z mięsem lubimy, oj lubimy :) pyszności
OdpowiedzUsuńbo pierogi są pyszne! :)
UsuńJa naj naj to kocham ruskie. <3 Ale z mięsem też bardzo lubię, śliczne Ci wyszły. :)
OdpowiedzUsuńja wolę z kapustą i grzybami, owocowymi z jagodami nie pogardzę :) ale za ruskimi nie przepadam choć dobre zjem :)
UsuńUwielbiam pierogi z mięsem, ale tylko domowe.
OdpowiedzUsuńjuż od dawna nie kupuję gotowych :) choć mam ulubione miejsce gdzie dobre pierogi podają :)
UsuńTy zdolniacho, ale piękne pierogi zrobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) na szczęście były też zjadliwe :)
UsuńTo ulubiona wersja pierogów mojego męża...a już dawno ich nie robiłam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
dzisiaj robiłam powtórkę :) były pyszne podobno! :)
Usuń