wtorek, 11 marca 2014

Chińszczyzna czyli makaron z kurczakiem

Znowu makaron. Pewnie macie już dość, ale nic nie poradzę, że makaron króluje w mojej kuchni i go uwielbiam. Tym razem makaron chiński, a właściwie z zupki chińskiej. Jeszcze nie próbowałam wykorzystywać go do smażenia. Muszę powiedzieć, że  to danie zyskuje na smaku dzięki kropli sosu sojowego. Polecam przygotować go w swojej kuchni, mam nadzieję, że i Wam posmakuje! 




Składniki :
* makaron z dowolnej zupki chińskiej 
* ulubione warzywa bądź pół mieszanki warzywnej mrożonej 
* pierś z kurczaka
* sezam , czarnuszka
* 2 łyżki sosu sojowego 
* 2 łyżki oliwy z oliwek 
* ulubione przyprawy 
* czerwona papryka konserwowa 




Przygotowanie :
Mięso kroimy w paseczki, marynujemy w sosie sojowym i przyprawach. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka. dodajemy mieszankę warzyw i dusimy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy do mięsa. przesmażamy razem z przyprawami. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwona paprykę konserwową. Całość podajemy z sezamem i czarnuszką.

11 komentarzy:

  1. Mmm aż zgłodniałam! Lubię przepisy z makaronami z zupek, smakują mi.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pyszności:) A ten makaron bez przypraw zalewasz wodą tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daję sam makaron dlatego, że doprawiam jeszcze po swojemu :)

      Usuń
  3. Jak dla mnie możesz codziennie dodawać jakiś post o makaronie, też jestem jego fanką :)
    A ten z zupek chińskich jest naprawdę dobry :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadam z rewizytą..... ;)
    Fajny pomysł na chiński makaron, tak kolorowo Ci to wyszło ...
    ....i fajnie, że doprawiasz swoimi przyprawami, bo te z zupek są takie sobie.....
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie częściej.... ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będę zaglądała częściej :) a co do przypraw to wolę swoje :)

      Usuń