Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem uszka, będzie też zakwas domowy na barszczyk. Można je zrobić wcześniej i zamrozić by nie biegać w Wigilię. Zapraszam na przepis!
Składniki :
Ciasto :
-
* szklanka mąki pszennej
-
* 1/3 szklanki wrzątku
-
* szczypta soli
Nadzienie :
-
* dwie garście suszonych grzybów
-
* pół cebuli
-
* łyżka oleju rzepakowego
-
* sól , pieprz
Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką.
Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować. Zmielić w maszynce bądź bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do grzybów. Wymieszać i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić małe krążki, nadziewać farszem i zlepić jak pierogi. Zawinąć na kciuku i zlepić brzegi.
Ja ułożyłam uszka na talerzu posypanym mąką i zamroziłam, a na drugi dzień przełożyłam do woreczka.
Ale piękne !
OdpowiedzUsuńU Ciebie Marta już tak świątecznie ;))
dużo jeszcze pracy przed świętami u mnie, ale co się da to już robię :) wybieramy się jeszcze na Jarmark Bożonarodzeniowy ! :)
Usuń