Tradycyjnie jak co roku na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. I są to moje ulubione pierogi. Po ugotowaniu i odsmażeniu są podwójnie pyszne!
Składniki :
Ciasto :
-
* 2 szklanki mąki pszennej
-
* 2/3 szklanki wrzątku
-
* szczypta soli
-
* kilogram kapusty kiszonej
-
* 2 garście suszonych grzybów
-
* duża cebula
-
* 4 łyżki oleju rzepakowego
-
* sól , pieprz
Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką.
Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować razem z kiszoną kapustą. Drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wymieszać farsz i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić krążki, nadziewać farszem i zlepić.
radzę dodać do ciasta łyzkę oleju wtedy jest superowe :)
OdpowiedzUsuńkiedyś dodawałam, a teraz robię tylko mąka i wrzątek i dla mnie jest idealne :) dzięki !
UsuńAle mnie tu kusisz :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam je ! Zawsze zjadam duuuuży talerz a w tym roku nic... ;(
zjesz po :)
Usuńno własnie, odbijesz sobie później :)
UsuńPierogi z kapustą i grzybami to zdecydowanie moje ulubione wigilijne danie:-)
OdpowiedzUsuńmoje też :)
UsuńPierogi to podstawa, jak to dobrze, że ktoś je wymyślił :))
OdpowiedzUsuńu mnie nie może ich zabraknąć :)
Usuńniebo w gębie takie pierogi :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione :)
UsuńZdecydowanie odsmażone:-))
OdpowiedzUsuń