Kolejne danie wigilijne. Tym razem ryba w pysznych warzywach. Polecam zrobić to danie postne. Danie dobre i na ciepło i na zimno.
Składniki :
-
* 1,2kg filetów dorsza, mintaja
-
* jajko , mąka pszenna , bułka tarta - do panierowania ryby
-
* 4 marchewki
-
* kawałek selera
-
* 1 pietruszka
-
* 2 cebule
-
* 4 łyżki oleju rzepakowego
-
* mały koncentrat pomidorowy
-
* łyżka ketchupu łagodnego
-
* cukier , sól , pieprz do smaku
Przygotowanie
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w paseczki. Usmażyć warzywa. Przyprawić do smaku. Dodać koncentrat i ketchup. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, opanierować, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. W misce układać warstwę warzyw i rybę. Przykryć warzywami.
Rybę po grecku na Wigilię robi mój brat :-) Zawsze znika w pierwszej kolejności:-) Kiedyś zestaw obowiązkowy na każdych imieninach:-))
OdpowiedzUsuńja już bardzo dawno nie robiłam :)
Usuńuwielbiam rybę po grecku i robiłam taki sam przepis jak twój tylko żebez koncentratu dodaję sok pomidorowy . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńz sokiem pomidorowym jeszcze nie robiłam, dzięki :)
Usuń