Sezon na grzyby niby trwa, ale grzybów u nas nie za wiele. Co prawda prawdziwki zdrowe, ale tyle co ich było to wystarczyło na sos i 2 małe słoiczki marynowanych. Więc szaleć nie ma z czym. To dopiero pierwsze wyjście do lasu, więc może coś jeszcze się nazbiera.
Składniki :
-
* grzyby leśne
-
* sól
-
* szklanka octu
-
* dwie szklanki wody
-
* 4 płaskie łyżki cukru
-
* cebula
-
* marchewka
-
* 5 ziaren ziela angielskiego
-
* 4 liście laurowe
-
* 5 ziarenek pieprzu czarnego
Grzyby obgotować 15 minut w osolonej wodzie. Z reszty podanych składników przygotować zalewę gotując około 10 minut. Ja dałam pół szklanki octu na 2 szklanki wody oraz 2 płaskie łyżki cukru i 1 płaską łyżkę soli. Włożyć grzyby do słoiczków, zalać zalewą octową i szczelnie zakręcić.
bez pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńbez pasteryzacji, bo gotującą wodą zalewam
UsuńA ja jeszcze nie nazbierałam tyle grzybów, żeby zrobić w słoiczkach... Ślicznie wyglądają te Twoje :)
OdpowiedzUsuńu nas też nie ma wysypu jeszcze
UsuńMy w sobotę jedziemy na grzyby! Wczoraj rodzice byli i dwa piękne kosze nazbierali. I wszyscy znajomi na fb wrzucają zdjęcia z grzybów, a ja zazdroszczę;)
OdpowiedzUsuńu nas jeszcze mało grzybów niestety :(
UsuńUwielbiam wszystkie grzybki w occie :) a najbardziej kurki :)
OdpowiedzUsuńa ja wszystkie poza pieczarkami :)
Usuń