Propozycja na przekąskę bądź lekką kolację . Połączenie gotowanej
kukurydzy z roztopionym masłem czosnkowym. Po prostu pyszna. Zresztą
taka z wody też jest idealna.
Składniki :
* 3 kolby kukurydzy
* sól
* łyżka masła
* ząbek czosnku bądź czosnek granulowany
Przygotowanie : Gotować
kukurydzę w osolonej wodzie około 20 minut. Masło utrzeć z czosnkiem i
posmarować kukurydze. Podawać gdy są jeszcze ciepłe.
Kukurydza jest pyszna, muszę spróbować z takim masełkiem :) Ale 20 min to raczej za długi czas gotowania, bo wtedy robi się twarda. Ja gotuję ją przez ok. 5-10 min. i wychodzi soczysta :) Acha, wody do kukurydzy nie solimy!
Mam nadzieję, że nie masz mi za złe kolejnego wpisu ;) Zrobiłam eksperyment, bo pan sprzedający mi kukurydzę powiedział, że trzeba ją krótko gotować, w co nie wierzyłam ;) Wypróbowałam więc długie i krótkie gotowanie i okazało się, że kukurydza gotowana do 10 min była bardziej soczysta. Więc coś w tym jest, ale oczywiście nie twierdzę, że mam rację :) Natomiast co do soli to przeczytałam kiedyś, że solenie wody powoduje, że kukurydza robi się twardsza ale tego już nie zgłębiałam dokładnie, po prostu na wszelki wypadek kolby solę tylko na talerzu :)) Pozdrawiam Cię serdecznie, dziś spróbuję Twój przepis z masełkiem czosnkowym :)
dobre rady chętnie przyjmuję :) sama więc wypróbuję krótsze gotowanie jak uda mi się po południu kupić jeszcze kukurydzę :) w zeszłym roku miałam swoją własną z ogrodu i jadam na surowo :) co do soli to ja zawsze daję i nie widzę różnicy czy solona wcześniej czy na talerzu :)
Uwielbiam gotowaną kukurydzę z masłem i czosnkiem :)
OdpowiedzUsuńbez masła i czosnku też była pyszna :)
UsuńNo właśnie kukurydza... jakoś w tym roku zapomniałam o niej, dzięki za przypomnienie:)
OdpowiedzUsuńjeszcze jest mnóstwo na targowiskach :)
UsuńKukurydza jest pyszna, muszę spróbować z takim masełkiem :) Ale 20 min to raczej za długi czas gotowania, bo wtedy robi się twarda. Ja gotuję ją przez ok. 5-10 min. i wychodzi soczysta :) Acha, wody do kukurydzy nie solimy!
OdpowiedzUsuńmoja była słodziutka :) ale dokładnie nie wiem ile gotowałam :) całe przeważnie około 20 minut i nie są wtedy twarde :) a wodę solę trochę zawsze :)
UsuńMam nadzieję, że nie masz mi za złe kolejnego wpisu ;) Zrobiłam eksperyment, bo pan sprzedający mi kukurydzę powiedział, że trzeba ją krótko gotować, w co nie wierzyłam ;) Wypróbowałam więc długie i krótkie gotowanie i okazało się, że kukurydza gotowana do 10 min była bardziej soczysta. Więc coś w tym jest, ale oczywiście nie twierdzę, że mam rację :) Natomiast co do soli to przeczytałam kiedyś, że solenie wody powoduje, że kukurydza robi się twardsza ale tego już nie zgłębiałam dokładnie, po prostu na wszelki wypadek kolby solę tylko na talerzu :)) Pozdrawiam Cię serdecznie, dziś spróbuję Twój przepis z masełkiem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńdobre rady chętnie przyjmuję :) sama więc wypróbuję krótsze gotowanie jak uda mi się po południu kupić jeszcze kukurydzę :) w zeszłym roku miałam swoją własną z ogrodu i jadam na surowo :) co do soli to ja zawsze daję i nie widzę różnicy czy solona wcześniej czy na talerzu :)
Usuń