sobota, 7 września 2013

Biały barszcz

Dzisiaj będzie biały barszcz z białą kiełbasą, jajkiem i śmietaną. Bardzo smaczny, wyraźny w smaku za sprawą mąki pełnoziarnistej. Po prostu pyszny. Sami spróbujcie.


Składniki :
  • * 4 białe kiełbasy surowe 
  • * kawałek żeberka wieprzowego bądź kości schabowych 
  • * 4 ziemniaki
  • * 4 jajka ugotowane na twardo
  • * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 
  • * 3 łyżki śmietany 12%
  • * sól , pieprz czarny , liść laurowy , ziele angielskie , majeranek


Przygotowanie :
Z jarzynki , żeberka i przypraw oraz białej kiełbasy gotujemy wywar na barszcz. W słoiczku rozrabiamy mąkę z wodą - ja dałam pół litra wody na 6 łyżek mąki . Po około godzinie gotowania wyciągamy żeberka oraz kiełbasę . Wrzucamy ziemniaki i czekamy aż się ugotują. W tym czasie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w plasterki a jajka w kostkę. Gdy ziemniaki będą ugotowane wlewam wodę z mąką i gotuję aż do zgęstnienia zupy. Dodaję kiełbasę z mięsem i jajka. Rozprowadzam śmietanę. Po zagotowaniu posypuję majerankiem.


1 komentarz:

  1. zapraszam bliżej Świąt na barszcz biały i żurek na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń