Lubię zapach chleba pieczonego w domu. I czas było uaktywnić zakwas. Powstał chleb orkiszowy, bo taką mąkę znalazłam w najbliższym sklepie. A Wy pieczecie swój chlebek czy jednak wolicie ze sklepu, sprawdzonej piekarni?
Składniki :
Zaczyn :
* 250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typ 1850
* szklanka wody
* 150g zakwasu
Ciasto właściwe :
* 250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typ 1850
* 3/4 szklanki wody
* 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
* opcjonalnie ulubione ziarna
Przygotowanie :
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin. Przesiać mąkę, dodać sól, wodę i wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Przełożyć do keksówki. Odstawić chleb do wyrośnięcia na 5-6 godzin. Pieczemy w 180 stopniach, około godziny.
Składniki :
Zaczyn :
* 250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typ 1850
* szklanka wody
* 150g zakwasu
Ciasto właściwe :
* 250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typ 1850
* 3/4 szklanki wody
* 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
* opcjonalnie ulubione ziarna
Przygotowanie :
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin. Przesiać mąkę, dodać sól, wodę i wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Przełożyć do keksówki. Odstawić chleb do wyrośnięcia na 5-6 godzin. Pieczemy w 180 stopniach, około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz