piątek, 5 lipca 2019

Chleb pełnoziarnisty orkiszowy

Lubię zapach chleba pieczonego w domu. I czas było uaktywnić zakwas. Powstał chleb orkiszowy, bo taką mąkę znalazłam w najbliższym sklepie. A Wy pieczecie swój chlebek czy jednak wolicie ze sklepu, sprawdzonej piekarni?

Składniki :
Zaczyn :
* 250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typ 1850
* szklanka wody
* 150g zakwasu 


Ciasto właściwe :
* 250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typ 1850
* 3/4 szklanki wody 
* 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 
* opcjonalnie ulubione ziarna

Przygotowanie :
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin. Przesiać mąkę, dodać sól, wodę i wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Przełożyć do keksówki. Odstawić chleb do wyrośnięcia na 5-6 godzin. Pieczemy w 180 stopniach, około godziny. 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz