środa, 28 marca 2018

Sałatka z brokułem, pieczarkami i jajkiem

Kolorowa, przekładana sałatka z dodatkiem brokuła, pieczarek, szynki i oczywiście jajek. Podać ją możemy w osobnych szklaneczkach, albo przygotować w jednej większej salaterce. Polecam przygotować ją nie tylko na święta.


Składniki :
* pół ugotowanego brokuła 
* 3 jajka
* 5-6 pieczarek
* łyżka masła 
* 5-6 plastrów dobrej szynki
* rzeżucha
* 2 łyżki majonezu
* sól, pieprz
* ząbek czosnku

Przygotowanie :
Przygotować sos z majonezu, czosnku i przypraw. Brokuł rozgnieść widelcem i dodać łyżkę sosu. Pieczarki zetrzeć na tarce i przesmażyć na łyżce masła z dodatkiem soli. Jajka zatrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać łyżkę sosu. Szynkę pokroić w kostkę. W szklance układać warstwy sałatki. Całość posypać rzeżuchą i ozdobić listkiem bazylii. 




2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Chętnie wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo jak bardzo ładnie podana:) Moje dzieci uwielbiają brokuły także myślę, że przepis okaże się strzałem w dziesiątkę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń