niedziela, 11 marca 2018

Makaroniki francuskie

Małe cudeńka. Przepyszne i słodkie ciasteczka. Idealne do niedzielnej kawy. Polecam przygotować je już teraz i delektować się ich smakiem. 



Składniki :
* 3 białka 
* 200g cukru pudru 
* 125g zmielonych migdałów 
* barwnik spożywczy 
* dowolny krem maślany do przełożenia ciasteczek
Przygotowanie :
Białka ubić na sztywno. Dodać połowę przesianego cukru i wymieszać mikserem. Dodać drugą część cukru i wymieszać. Wsypać migdały, całość dokładnie wymieszać łopatką. Zabarwić masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać po trochę masy. Odstawić na 30-40 minut do wyschnięcia. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Piec makaroniki 15 minut. Wystudzić. Ciasteczka przełożyć kremem.
 

3 komentarze:

  1. Może kiedyś je zrobię.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się szczerze, że jeszcze nigdy mi nie wyszły makaroniki, ale podobno praktyka czyni mistrza ;)

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń