poniedziałek, 8 stycznia 2018

Szarlotka królewska

Ciasto przygotowałam wczoraj do dzisiejszej kawy z koleżanką. Mam nadzieje że będzie smakowało. Proste ale efektowne i słodkie a to najważniejsze. W końcu to ciasto!

Składniki :
* 3 jajka
* pół szklanki cukru 
* szklanka mąki pszennej 
* łyżeczka proszku do pieczenia 
* cukier waniliowy 
* 4 jabłka 
* 2 łyżki cukru trzcinowego  
* łyżeczka cynamonu
* ulubiona galaretka
* 200ml śmietanki 30% 
* 2 fix-y do śmietany 
* łyżka cukru
* starta czekolada mleczna 
Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrami, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Przelać do tortownicy  piec biszkopt prze 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i masę z jabłek wyłożyć na biszkopt. Wystudzić. Ubić kremówkę z fix-ami i cukrem. Rozsmarować na jabłkach. Całość posypać startą czekoladą.  

 

2 komentarze: