Ostatnio dużo u mnie serników. Szukam ciągle jakiegoś ciekawego smaku i tym razem będzie taki delikatny ale na konkretnym spodzie z jabłkami. Musicie go koniecznie zrobić bo w smaku rewelacja!
Składniki :
Ciasto :
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 2 jajka
* 2 jabłka
* pół szklanki cukru
* pół szklanki mleka
* pół szklanki oleju
* cukier waniliowy
* pół łyżeczki sody
* łyżka cynamonu
* 2łyżki kakao
Masa serowa :
* 200 ml śmietany kremówki
* 2 galaretki cytyrnowe
* 400g serka twarogowego
* łyżka cukru pudru
dodatkowo : puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać. Ciasto piec około 40 minut w 180 stopniach.
Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Połączyć z serkiem i śmietanką. Masę dokładnie ubić i wylać na ciasto. Brzoskwinie zmiksować. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i wymieszać z brzoskwiniami. Wylać na stężałą masę serową. Sernik schłodzić przez noc.
Składniki :
Ciasto :
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 2 jajka
* 2 jabłka
* pół szklanki cukru
* pół szklanki mleka
* pół szklanki oleju
* cukier waniliowy
* pół łyżeczki sody
* łyżka cynamonu
* 2łyżki kakao
Masa serowa :
* 200 ml śmietany kremówki
* 2 galaretki cytyrnowe
* 400g serka twarogowego
* łyżka cukru pudru
dodatkowo : puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać. Ciasto piec około 40 minut w 180 stopniach.
Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Połączyć z serkiem i śmietanką. Masę dokładnie ubić i wylać na ciasto. Brzoskwinie zmiksować. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i wymieszać z brzoskwiniami. Wylać na stężałą masę serową. Sernik schłodzić przez noc.
połączenie z ciemnym ciastem jest super :)
OdpowiedzUsuńJabłka i ser to super połączenie :)
OdpowiedzUsuńjak duza blaszka ma byc? :)
OdpowiedzUsuńtortownica 24cm
Usuń