Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki. Jest lekkie, ale ma mnóstwo kalorii. I oczywiście ciężko skończyć na zjedzeniu jednego kawałeczka.Polecam Wam to ciasto przygotować do dzisiejszej kawy. Smacznego!
Składniki :
Ciasto :
* 3 łyżki kakao
* łyżka cukru
* pół szklanki wody
* 3/4 szklanki oleju
Składniki zagotować i wystudzić.
* 5 jajek
* pół szklanki cukru
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić razem z cukrem, ubijać pianę dalej i dodawać żółtka. Wystudzoną masę oraz jajka wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy (27 na 22cm) Piec 40 minut w 180 stopniach.
Masa maślana :
* kostka masła
* serek mascarpone
* 3 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i całość wymieszać.
Masa śmietanowa :
* 500ml śmietany kremówki
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 śmietan-fixy
Dodatkowo słoiczek dżemu porzeczkowego oraz pół tabliczki mlecznej czekolady.
Kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem.
Ciasto przekroić na pół i włożyć do blaszki pierwszą połowę, Posmarować połową dżemu. Wyłożyć masę maślaną oraz drugi blat ciasta posmarowany dżemem i masę śmietanową. Całość posypać startą czekoladą. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Składniki :
Ciasto :
* 3 łyżki kakao
* łyżka cukru
* pół szklanki wody
* 3/4 szklanki oleju
Składniki zagotować i wystudzić.
* 5 jajek
* pół szklanki cukru
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić razem z cukrem, ubijać pianę dalej i dodawać żółtka. Wystudzoną masę oraz jajka wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy (27 na 22cm) Piec 40 minut w 180 stopniach.
Masa maślana :
* kostka masła
* serek mascarpone
* 3 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i całość wymieszać.
Masa śmietanowa :
* 500ml śmietany kremówki
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 śmietan-fixy
Dodatkowo słoiczek dżemu porzeczkowego oraz pół tabliczki mlecznej czekolady.
Kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem.
Ciasto przekroić na pół i włożyć do blaszki pierwszą połowę, Posmarować połową dżemu. Wyłożyć masę maślaną oraz drugi blat ciasta posmarowany dżemem i masę śmietanową. Całość posypać startą czekoladą. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
bardzo fajnie to ciacho wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada;) a jaka powinna byc forma??
OdpowiedzUsuń27 na 22cm
UsuńJaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuń27 na 22cm
UsuńAleż smaczny ten porzeckowiec, dziś go przyrządziłam na desere po obiadku. Mąż zachwycony!
OdpowiedzUsuńcieszę się że ciasto smakowało :)
UsuńBardzo ładnie i smacznie wyglada ale nie wiem co zrobić z tymi składnikami gotowanymi.
OdpowiedzUsuńprzestudzoną masę z kakao dodać do masy jajecznej i mąki - razem wymieszać
UsuńMmm, wygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuń