poniedziałek, 6 marca 2017

Podwójny tort dla Tymka

Kolejny już tort ale tym razem dwa w jednym. Ten kolorowy tort przygotowałam dla Tymka na 15 urodziny. Z tego co wiem to bardzo smakował!

Składniki :
* dwa biszkopty z tego przepisu - jeden z 6 jajek i jeden z 3 czyli z połowy składników 
* słoik dżemu wiśniowego 
* 800ml śmietany kremówki
* 250g serka mascarpone 
* 4 łyżki cukru pudru
* polewa -300g cukru, 200g mleka skondensowanego słodzonego, 150ml wody, 2 łyżki żelatyny, 120l wody, 300g białej czekolady 
* zielony i pomarańczowy barwnik spożywczy 
* czekoladowe literki oraz ozdoby na tort

Przygotowanie :
Każdy biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Nałożyć trochę kremu na dżem. Tak samo przygotować drugi blat. Na trzeci nałożyć tylko krem. Wyrównać dobrze cały tort i na pół godziny wstawić do zamrażarki. Tak przygotować drugi tort. W tym czasie przygotować lustrzaną polewę czyli namoczyć żelatynę w 120ml wody. Podgrzać cukier z mlekiem i wodą. Gdy się zagotuje dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Wsypać czekoladę połamaną na kostki. Całość dokładnie wymieszać. Polewę podzielić na 3/4 i 1/4. Dodać zielony barwnik do większej ilości polewy i pomarańczowy do mniejszej. Przestudzoną polewą oblać cały tort. Udekorować. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz