Tort ten był niespodzianką dla najlepszej koleżanki z pracy z okazji trzydziestych urodzin. Był częścią prezentu i oczywiście miałyśmy coś słodkiego do kawy. Prosty i banalny w przygotowaniu ale efektowny na pewno i pięknie się prezentuje.
Składniki :
* biszkopt z tego przepisu
* dżem wiśniowy
* 600ml śmietany kremówki
* 2 łyżki cukru pudru
* 200g serka mascarpone
* polewa -150g cukru, 100g mleka skondensowanego słodzonego, 75ml wody, 1 łyżka żelatyny, 60ml wody, 150g białej czekolady
* czerwony barwnik spożywczy
* czekoladowe literki oraz ozdoby na tort
Przygotowanie :
Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Nałożyć trochę kremu na dżem. Tak samo przygotować drugi blat. Na trzeci nałożyć tylko krem. Wyrównać dobrze cały tort i na pół godziny wstawić do zamrażarki. W tym czasie przygotować lustrzaną polewę czyli namoczyć żelatynę w 60ml wody. Podgrzać cukier z mlekiem i wodą. Gdy się zagotuje dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Wsypać czekoladę połamaną na kostki. Całość dokładnie wymieszać. Dodać barwnik spożywczy. Przestudzoną polewą oblać cały tort. Udekorować.
Składniki :
* biszkopt z tego przepisu
* dżem wiśniowy
* 600ml śmietany kremówki
* 2 łyżki cukru pudru
* 200g serka mascarpone
* polewa -150g cukru, 100g mleka skondensowanego słodzonego, 75ml wody, 1 łyżka żelatyny, 60ml wody, 150g białej czekolady
* czerwony barwnik spożywczy
* czekoladowe literki oraz ozdoby na tort
Przygotowanie :
Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Nałożyć trochę kremu na dżem. Tak samo przygotować drugi blat. Na trzeci nałożyć tylko krem. Wyrównać dobrze cały tort i na pół godziny wstawić do zamrażarki. W tym czasie przygotować lustrzaną polewę czyli namoczyć żelatynę w 60ml wody. Podgrzać cukier z mlekiem i wodą. Gdy się zagotuje dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Wsypać czekoladę połamaną na kostki. Całość dokładnie wymieszać. Dodać barwnik spożywczy. Przestudzoną polewą oblać cały tort. Udekorować.
piękny prezent!
OdpowiedzUsuńŁadniutki :)
OdpowiedzUsuńUroczy :)
OdpowiedzUsuń