piątek, 16 grudnia 2016

Błyskawiczny piątek - Polędwiczka duszona w cebuli

Polędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem duszona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Idealnie smakuje z chlebem, ziemniakami czy kaszą. Polecamy, bo przepis jest naprawdę błyskawiczny!

Składniki :
* polędwiczka wieprzowa około 500g
* 3-4 cebule
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz
* majeranek, czerwona słodka papryka
* łyżka tłuszczu do przesmażenia mięsa 
Przygotowanie : 
Rozgrzać tłuszcz, polędwiczkę pokroić w plastry i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dodać cebulę posiekaną w piórka, przyprawić i dusić całość około 20 minut. Przed podaniem spróbować sosu i ewentualnie doprawić pod swój smak.
 

4 komentarze:

  1. Solidny, sycący obiadek to jest to! Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie jadłam takiego klasycznego obiadku, u mnie ostatnio bardziej warzywnie :)

    OdpowiedzUsuń