Dzisiaj taki przedświąteczny błyskawiczny piątek. Postanowiłam przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam je z dodatkiem sosu grzybowego. To doskonałe danie na wigilijną kolację. Zapraszam!
Składniki :
* 500g ugotowanych ziemniaków
* 250g mąki pszennej
* 1/2 szklanki kefiru
* 2 jajko
* sól, pieprz
* olej do smażenia
Przygotowanie :
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Uformować placki, można delikatnie podsypać mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru oleju. Podawać z białym serem lub sosem, np grzybowym.
Składniki :
* 500g ugotowanych ziemniaków
* 250g mąki pszennej
* 1/2 szklanki kefiru
* 2 jajko
* sól, pieprz
* olej do smażenia
Przygotowanie :
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Uformować placki, można delikatnie podsypać mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru oleju. Podawać z białym serem lub sosem, np grzybowym.
Jak na blasze to coś dla mnie bo tak ową posiadam, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńWygladają przepysznie!!!:) miłego weekendu
OdpowiedzUsuńsuper placuszki :)
OdpowiedzUsuń