Racuchy z jabłkami zna chyba każdy. U mnie dzisiaj z innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę na takie połączenie to polecam.
Składniki :
* szklanka mąki
* pół szklanki kefiru bądź maślanki
* plaster drożdży
* 1/4 szklanki ciepłej wody
* 3 łyżki cukru
* jajko
* szczypta soli
* kiwi
* garść żurawiny
* starta czekolada mleczna, cukier puder
* olej rzepakowy do smażenia
Przygotowane :
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodać do mąki, odstawić na 15 minut. Dodać maślankę, szczyptę soli i jajko. Całość dobrze wymieszać, aż pojawią się bąbelki powietrza. Dodać pokrojone kiwi oraz żurawinę. Smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik by odcisnąć nadmiar tłuszczu. Ciepłe posypać czekoladą i pudrem.
uwilbiam racuszki ,ale takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńna szczęście do racuchów można dodać różne owoce :)
UsuńJa chyba podreptam do sklepu i kupię jabłuszka. Muszę takie placuchy zrobić, aaale przyznam, skorzystam z Twojego przepisu na ciasto :D
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że zrobiłaś te z jabłkami i smakowały :)
UsuńMniam, wyglądają pysznie! :) Dawno nie jadłam racuszków. :)
OdpowiedzUsuńza mną też już chodziły od jakiegoś czasu :)
UsuńCo za pyszności zrobiłaś! Jak ja uwielbiam racuchy, ech... :)
OdpowiedzUsuńja też lubię :)
Usuńdzięki :)
OdpowiedzUsuńfajny sposób na urozmaicenie racuchów:)
OdpowiedzUsuńcoś innego, a równie dobre :)
UsuńWyglądają pysznie. Robiłam z różnym nadzieniem ale z kiwi jeszcze nigdy :-) wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
różne wariacje mile widziane :)
Usuń