wtorek, 22 kwietnia 2014

Pieczona kaczka z jabłkami

Dobrze przyprawiona, upieczona z chrupiącą skórką i miękka w środku. Taka jest dla nas najlepsza. Króluje na stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Moja tym razem z jabłkami i majerankiem. 




Składniki :
* kaczka około 2 kg
* 5 jabłek winnych
* 2 łyżki majeranku
* łyżeczka soli
* pieprz czarny mielony
* 3 łyżki oliwy 
* sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy



Przygotowanie :
Kaczkę dobrze natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obraz i pokroić w ósemki, dodać oliwę i sok z pomarańczy. Nadziać kaczkę jabłkami, polać pozostałym sokiem. Odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Piec około dwie godziny aż będzie rumiana. W czasie pieczenia podlewać wytopionym tłuszczem, by skórka była chrupiąca.
Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy: