Oj marzył mi się taki bigos z młodej kapusty. Niestety cenowo bym chyba popłynęła, bo małe główki u mnie po siedem złotych, a z jednej bym bigosu nie zrobiła. Dlatego mój wybór padł na włoską. I to był strzał w dziesiątkę. Skoro nam smakował to i Wy go polubicie.
Składniki :
* duża główka kapusty włoskiej
* 500 g żeberek wieprzowych
* 3 kiełbasy - u mnie śląska
* mały koncentrat pomidorowy
* listek laurowy, ziele angielskie
* sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Żeberka zagotować, dodać stopniowo poszatkowaną kapustę i dusić do miękkości razem z liściem i zielem, Oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Całość połączyć z koncentratem pomidorowym. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, przesmażyć i dodać do bigosu, zagotować. Podawać gorący z chlebem bądź ziemniakami.
zgrałyśmy się z tym bigosikiem i fasolką mniammmm uwielbiam takie staropolskie dania:D
OdpowiedzUsuńoj tak :) to też moje smaki :)
UsuńO jaaa, ale bym takiego bigosiku pojadła. :)
OdpowiedzUsuńmusisz zrobić! :)
UsuńZa mną już od dłuższego czasu chodzi taki bigosik, aż się pośliniłam cała jak zobaczyłam Twój :)
OdpowiedzUsuńza mną też chodził i musiałam w końcu zrobić! :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńBrakuje czerwonego wina,ziele zastąp jałowcem,dodaj grzyby,szczypte kminku,lyzeczke majeranku,pol lyzeczki czabru,troche boczku przesmaz z cebula,suszone sliwki.wegierki i wtedy jest bigos.w ogole to powinno sie go 3 dni gotowac a po pierwszym gotowani polaczyc kapuste swieza z kiszona.ciesze sie ze kobiety zaczynaja gotowac bigos.
OdpowiedzUsuńja znowu lubię bigos ze słodkiej kapusty :) nigdy nie łączę :) ale dziękuje za rady
UsuńGotowanie bigosu 3 dni to jeden z niezbyt mądrych mitów już dawno zdemaskowanch przez dietetyków i kucharzy...bzdura powtarzana bezmyślnie najczęściej przez panów którzy w kuchni potrafią jedynie zmienić żarówkę.Jakie walory odżywcze może mieć co się gotuje 3 dni? tak długa obróbka termiczna może jedynie zaszkodzić....szkoda ,że w kulinarnych zabobonach tkwimy jeszcze w 19 wieku....
UsuńJa uwielbiam taki z młodej kapusty :) robi się go szybciej :)
UsuńJa uwielbiam taki z młodej kapusty :) robi się go szybciej :)
UsuńBardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy przede wszystkim na kompozycji jego składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach - choć wiadomo, że nie można jeść go za często bo jest ciężki. Sama robię czasami taki http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/ też jest niezły.
OdpowiedzUsuńa można dodać kiszonej kapusty i grzyby zamiast mięsa ?
OdpowiedzUsuńmożna :) co kto lubi
Usuń