Dzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana.
Zapraszam po przepis!
Składniki :
* 4 plastry schabu
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* pół litra wody
* sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka
* łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego
Przygotowanie :
Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso bez kości. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron. Dolać trochę wody, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około 40 minut, aż do miękkości mięsa. Przyprawić majerankiem. Można dodać łyżeczkę mąki pełnoziarnistej, ale podczas gotowania woda się zredukuje i powstanie gęsty sosik. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Także i tradycyjny, polski obiad możemy odchudzić tak, by był i pyszny i lekki.
Przepis dodaję do akcji GOTUJ I CHUDNIJ JAK KUDŁACI KUCHARZE! czyli mniej cukru, tłuszczu, kalorii a mnóstwo smaku.
Tutaj znajdziecie więcej informacji na temat tej książki.
Czosnek <3 Ale muszę przyznać, że za mięskiem duszonym nie przepadam, dużo bardziej wolę gotowane :D Brzmi jednak smacznie ;)
OdpowiedzUsuńja znowu za gotowanym nie jestem i np z rosołu czy innej zupy nie jem :) a taka duszona wersja z sosem mi odpowiada :) co kto lubi :)
UsuńAle bym wciągnęła taki obiadek. :) A muszę biedna gnić na uczelni. :(
OdpowiedzUsuńna pewno masz coś pysznego ze sobą :)
UsuńCiekawa propozycja, chętnie spróbuję :))
OdpowiedzUsuńPyszności! Ja poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/
proszę bardzo :)
Usuńpysznie, fajna odmiana:)
OdpowiedzUsuńczasami ma się chęć na coś innego :)
Usuń