czwartek, 16 stycznia 2014

Grochówka

W taką pogodę jak ta za oknem, a u mnie pada deszcze ze śniegiem niestety, najlepsza jest zupa, która nas rozgrzeje. Ja dzisiaj proponuję grochówkę na żeberkach i boczku. Będzie jeszcze na blogu zupa grochowa z przepisu mojej mamy.



Składniki :
* kawałek żeberka z kością 
* 5-6 plasterków wędzonego boczku
* pół torebki wcześniej namoczonego grochu - połówek 
* marchewka
* 6 ziemniaków
* sól , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , ziele angielskie , majeranek 


Przygotowanie :
Żeberka zagotować razem z namoczonym grochem. Zebrać powstałe szumowiny z mięsa i grochu. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz przyprawy i gotować do miękkości mięsa i grochu. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek. Wrzucić do zupy. Całość przyprawić majerankiem. Podawać ze świeżym chlebem.
 

14 komentarzy:

  1. O tak, tak, nie ma to jak rozgrzewająca i syta zupa w paskudne dni! Oj, jak ja dawno nie jadłam grochówki... ale narobiłaś mi ochoty :) U mnie też brzydko za oknem ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. no nie wiem czy taka zupka by tam Wam nie zaszkodziła :)

      Usuń
  3. Idealna na zimę:) Oj, dawno nie robiłam grochówki, muszę ją niedługo ugotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też już nie pamiętałam kiedy jadłam :) więc trzeba było zrobić :)

      Usuń
  4. Właśnie wróciłam do domu i padam, a taka zupa postawiła by mnie na nogi z pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grochówkę bardzo lubimy:) na żeberkach jest najlepsza:) Pychota

    OdpowiedzUsuń