czwartek, 12 grudnia 2013

Świąteczny keks


Dzisiaj kolejny świąteczny przepis. Tym razem znowu na słodko. Keks z bakaliami, które idealnie pasuje na święta. Kto jeszcze nie robił to zachęcam, można upiec go parę dni przed świętami i zamrozić. Można też owinąć w folię, bo taki po trzech dniach jest najlepszy. Zapraszam !

Składniki :
  • * 2 szklanki mąki pszennej
  • * 3/4 szklanki cukru
  • * 2 łyżki cukru waniliowego
  • * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • * kostka margaryny
  • * 4 jajka
  • * pół szklanki mleka
  • * miseczka bakali namoczonych we wrzątku bądź alkoholu obsypane mąką

Przygotowanie :
Utrzeć masło z cukrami. Dodawać po jednym jajku i mące z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i utrzeć na gładko. Dodać bakalie. Piec około godziny w 180 stopniach.
Moja propozycja na przepis miesiąca grudzień 2013 ŚWIĄTECZNE NOWOŚCI

7 komentarzy: