czwartek, 29 listopada 2018

Ciasto wiewiórka

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio jadłam, Takie jesienne bo z orzechami i jabłkami. Szybkie w przygotowaniu i szybko znika ze stołu. Warto je przygotować nie tylko w weekend. 

Składniki :
* 4 duże jajka
* szklanka cukru trzcinowego 
* 2 szklanki mąki pszennej 
* pół szklanki oleju 
* łyżeczka sody, proszku do pieczenia i cynamonu
* szklanka orzechów włoskich
* szklanka pokrojonych jabłek 


Przygotowanie : 
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę i proszek z sodą i cynamonem. Ciasto wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojonymi jabłkami. Przelać do formy - u mnie keksówki. Piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Ciasto można posypać cukrem pudrem.


3 komentarze: