Zaległy przepis, jeszcze z ostatnimi już szparagami i musiałam je wykorzystać by zrobić pizzę. Więc wyszła rewelacyjna pizza ze szparagami i białym sosem śmietanowo - serowym. Taka klasyka, ale jakże smaczna. Świetnie sprawdzą się także mrożone szparagi, jeśli je mroziliście w maju.
Składniki :
* 500g mąki pszennej
* 1/4 kostki świeżych drożdży
* szklanka ciepłej wody
* szczypta soli
* oliwa
* mała śmietana 18%
* 100g sera żółtego
* 100g mozzarelli
* kilka surowych zielonych szparagów
* pół żółtej papryki
* pół czerwonej cebuli
Przygotowanie :
Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i połową szklanki wody. Całość wlać do pozostałej mąki. Dodać sól i resztę mąki oraz łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Śmietanę wymieszać z serem, można delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Posmarować sosem. Ułożyć warzywa. Całość posypać startą mozzarellą. Piec 15 minut w 200 stopniach. Podawać na ciepło lub zimno.
Składniki :
* 500g mąki pszennej
* 1/4 kostki świeżych drożdży
* szklanka ciepłej wody
* szczypta soli
* oliwa
* mała śmietana 18%
* 100g sera żółtego
* 100g mozzarelli
* kilka surowych zielonych szparagów
* pół żółtej papryki
* pół czerwonej cebuli
Przygotowanie :
Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i połową szklanki wody. Całość wlać do pozostałej mąki. Dodać sól i resztę mąki oraz łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Śmietanę wymieszać z serem, można delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Posmarować sosem. Ułożyć warzywa. Całość posypać startą mozzarellą. Piec 15 minut w 200 stopniach. Podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz