środa, 23 maja 2018

Zupa gulaszowa z mięsem mielonym

Jedna z moich lubionych zup. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, to wtedy zawsze sprawdza się ona. Gęsta i treściwa więc jako jednodaniowy obiad warto ją przygotować. Jest banalnie prosta i nie gotuje się godzinami. Polecam! 


Składniki :
* 2 cebule
* marchewka
* czerwona papryka
* 2 łyżki oliwy z oliwek 
* kilka ziemniaków
* 400g mięsa mielonego
* puszka pomidorów krojonych 
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, mielona słodka i ostra papryka

Przygotowanie :
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę a marchewkę zetrzeć na tarce. Rozgrzać oliwę, przesmażyć warzywa razem ze wszystkimi przyprawami. Dodać mięso i jak straci różowy kolor to całość przełożyć do garnka, dolać wodę i gotować około 20-30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Dodać pomidory i koncentrat. Zupę doprawić. Można dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki. Jest wtedy delikatniejsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz