środa, 11 stycznia 2017

Strogonow ze schabu i pieczarek

Znudziły się nam już klasyczne schabowe więc postanowiłam przygotować coś innego z użyciem tego mięsa. Padło na taki oszukany strogonow, bo mięso z sosem sprawdza się idealnie na obiad. Polecam!

Składniki :
* 400g schabu bez kości
* łyżka tłuszczu do smażenia 

* łyżka mąki pszennej 
* cebula
* 2 ząbki czosnku 
* czerwona papryka 
* kilka pieczarek 
* łyżka koncentratu pomidorowego 
* słodka mielona papryka, sól, pieprz 
* śmietana 
Przygotowanie :
Mięso pokroić w długie paski, oprószyć mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać na ciepło razem z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. 
 



2 komentarze:

  1. pycha :) u mnie schabowe tak rzadko goszczą, że to one są wręcz odmianą od innych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń