Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy i mimo, że dzielnie trzymam się nadal bez słodyczy to na kawałek tego ciasta się skusiłam. Jest przepyszne i każdemu polecam jego przygotowanie.
Składniki :
* 2 śmietany kremówki
* 250g serka mascarpone
* duża paczka herbatników
* 2 białe czekolady
* 2 mleczne czekolady
* 3 szklanki płatków pszenica z miodem
* 2-3 garście płatków do dekoracji
Przygotowanie :
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jedną kremówkę ubić, dodać mascarpone i przestudzoną białą czekoladę. Wymieszać całość z płatkami. Blaszkę wyłożyć herbatnikami a na herbatniki masę. Rozsmarować masę i przykryć herbatnikami. Rozpuścić mleczną czekoladę. Ubić drugą kremówkę. Wymieszać z czekoladą i wyłożyć masę na herbatniki. Ciasto posypać płatkami i schłodzić około 2-3 godziny w lodówce. Najlepiej jednak zostawić ciasto na całą noc.
Składniki :
* 2 śmietany kremówki
* 250g serka mascarpone
* duża paczka herbatników
* 2 białe czekolady
* 2 mleczne czekolady
* 3 szklanki płatków pszenica z miodem
* 2-3 garście płatków do dekoracji
Przygotowanie :
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jedną kremówkę ubić, dodać mascarpone i przestudzoną białą czekoladę. Wymieszać całość z płatkami. Blaszkę wyłożyć herbatnikami a na herbatniki masę. Rozsmarować masę i przykryć herbatnikami. Rozpuścić mleczną czekoladę. Ubić drugą kremówkę. Wymieszać z czekoladą i wyłożyć masę na herbatniki. Ciasto posypać płatkami i schłodzić około 2-3 godziny w lodówce. Najlepiej jednak zostawić ciasto na całą noc.
to ciacho mam na swojej liście do zrobienia i czeka na odpowiednią okazję gdyż na codzień nie jem słodyczy, a na święta dobrałam inne menu :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńMartuś, wszystkiego cudownego na Nowy Rok :***
Musiało pysznie chrupać :)
OdpowiedzUsuń