Przepyszne, jesienne danie. Idealnie rozgrzewa i syci. Musicie koniecznie przygotować gulasz na żeberkach. Można podać z ziemniakami czy ryżem. U mnie podany z kaszą jęczmienną.
Składniki :
* 600g żeberek pasków
* łyżka smalcu bądź innego tłuszczu
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* czerwona papryka
* sól, pieprz, mielona czerwona papryka
* łyżka mascarpone
* łyżka mąki pszennej
* ugotowana kasza jęczmienna
* ogórki korniszony
Przygotowanie :
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obsmażyć mięso oraz warzywa na tłuszczu razem z przyprawami. Dolać wodę i gotować około 40 minut do miękkości mięsa. Ściągnąć mięso z kości, pokroić. Wrzucić do garnka. Wymieszać mąkę z łyżką zimnej wody, Dodać do sosu razem z mascarpone. Zagotować. Podawać z kaszą o ogórkami.
Składniki :
* 600g żeberek pasków
* łyżka smalcu bądź innego tłuszczu
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* czerwona papryka
* sól, pieprz, mielona czerwona papryka
* łyżka mascarpone
* łyżka mąki pszennej
* ugotowana kasza jęczmienna
* ogórki korniszony
Przygotowanie :
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obsmażyć mięso oraz warzywa na tłuszczu razem z przyprawami. Dolać wodę i gotować około 40 minut do miękkości mięsa. Ściągnąć mięso z kości, pokroić. Wrzucić do garnka. Wymieszać mąkę z łyżką zimnej wody, Dodać do sosu razem z mascarpone. Zagotować. Podawać z kaszą o ogórkami.
Jestem już po obiedzie, ale znów zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Pyszny gulasz :) U mnie zawsze z kaszą jęczmienną :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka na Twoim talerzu ;)
OdpowiedzUsuń