środa, 10 sierpnia 2016

Cukiniowe placuszki w ziołowym cieście

Kwiaty cukinii jeszcze są w moim ogrodzie i chętnie je jemy. Dzisiaj ciasto naleśnikowe wzbogaciłam ziołami - też oczywiście z przydomowego ogródka. Polecam! 

Składniki :
* 12 kwiatów cukinii 
* 2 szklanki mąki
* pół szklanki mleka
* pół szklanki wody gazowanej
* jajko
* szczypta soli
* łyżka koperku
* łyżka oregano
* łyżka natki pietruszki
* pieprz świeżo mielony
* olej do smażenia
Przygotowanie :
Mąkę wymieszać z mlekiem, wodą i jajkiem. Dodać posiekane zioła. Przyprawić. Kwiaty obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać ze śmietaną.
 

6 komentarzy:

  1. ostatnio podkradłam kilka kwiatów sąsiadowi ;) szkoda, że tak rzadko mogę ich smakować

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smacznie. I chętnie spróbuję:)
    moc uścisków

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam kwiatów z cukinii, a ciężko je dostać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszny smak

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo takie lubię. a cukinie w ogródku na różnych etapach rozwoju :)

    OdpowiedzUsuń