środa, 11 maja 2016

Truskawkowiec na cieście francuskim

Coś u mnie ostatnio dużo ciast takich na zimno, ala serników czy pianek. Szukam po prostu idealnego przepisu. Dzisiaj będzie truskawkowiec na francuskim cieście. Pyszny, lekki i słodki. Czyli najlepszy!

Składniki :
* opakowanie ciasta francuskiego
* 2 łyżki cukru trzcinowego 
* 3 galaretki truskawkowe
* 300g świeżych truskawek
* 300g serka homogenizowanego 

Przygotowanie :
Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wystudzić i zmiksować razem z serkiem. Można dosłodzić masę. Ciasto rozłożyć, po nakłuwać widelcem i posypać cukrem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć drugą blaszką i piec 25 minut w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i pokroić na trzy paski. Truskawki pokroić w plastry, kilka odłożyć do dekoracji. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, ułożyć truskawki i wylać 1/3 masy. I tak do końca składników. Na górę zrobiłam jeszcze galaretkę ze szklanki wrzątku i całość udekorowałam truskawkami. 

6 komentarzy:

  1. Od dawna chodzi za mną takie ciasto:)
    pozdrawiam majowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo to właśnie idealny czas na takie słodkie pyszności na zimno :)
    Boskie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia ciacha na łonie natury przefajne :D Aż się chce porwać talerzyk wprost z trawy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń