piątek, 6 maja 2016

Błyskawiczne piątki - Ryż z kurczakiem na zielono

Pierwszy wpis z serii błyskawiczne piątki czyli grupy która powstała na FB. Będzie to ryż z kurczakiem i zielonymi warzywami. Coś na szybko i coś co można przygotować dzień wcześniej a później tylko odgrzać. Danie idealne na obiad i kolację. Polecam! 

Składniki :
* 200g ryżu białego
* 2 łyżki oliwy z oliwek 
* podwójna pierś z kurczaka
* plaster wędzonego boczku 
* pół cukinii
* garść świeżego szpinaku
* 4-6 zielonych szparagów
* ulubione przyprawy : oregano, sól ziołowa lub czosnkowa, pieprz cytrynowy

Przygotowanie :
Ryż uparować na sypko z dodatkiem soli. Rozgrzać oliwę, pokroić boczek i wysmażyć. Kurczaka pokroić w paseczki, dodać do boczku. Usmażyć razem z przyprawami. Dodać cukinię pokrojoną w pół plastry i szparagi. Całość poddusić razem ze szpinakiem. Przyprawić i podawać z ryżem.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam błyskawiczne dania. Pychotka. Pozdrawiam kochana i cudbgo weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybko i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie danie, z warzywami właściwie nigdy nie jadłam, zawsze tylko z mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie dania zawsze nam bardzo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie dania w dni kiedy nie chce się stać przy garach jest niezawodne :) świetna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie zielone talerze na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń