środa, 20 kwietnia 2016

Najlepszy biszkopt mojej mamy

Udaje się zawsze, nigdy nie opada. W zależności od formy w jakiej biszkopt upieczemy, tak wysokie ciasto uzyskamy. Idealnie sprawdzi się przy tortach ale i do innych ciast przekładanych. 

Składniki :
* 6 jajek
* szklanka cukru kryształ
* 2 szklanki maki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Jajka ubijać  przez 2-3minuty po czym dodać cukier i cały czas ubijać aż masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce. 


2 komentarze: