poniedziałek, 22 lutego 2016

Gotowane klopsy z szynki

Dzisiaj bardzo dietetycznie i lekko. Uwielbiam dobrze doprawione gotowane mięso. Te klopsy są idealne do ziemniaków, makaronu oraz ryżu. Można podawać je z sosem no pieczarkowym czy z boczniaków. Danie idealne na zimowy obiad.

Składniki :
* 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
* mała cebula
* ząbek czosnku
* 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
* jajko
* sól, pieprz, mielony imbir i cynamon - do smaku
* szklanka rosołu
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na klopsy dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i uformować kulki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z każdej strony, podlać szklanka rosołu i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami i surówką. 


3 komentarze: