Sezon na szparagi możemy już uznać za otwarty, pojawiają się coraz częściej i w coraz większej ilości. U mnie dzisiaj królują z makaronem i grana padano. Coś szybkiego, pysznego i w dodatku ze świeżymi ziołami to danie idealne na początek wiosny!
Składniki :
* 200g makaronu - u mnie wstążki durum
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 250g zielonych szparagów
* garść grana padano
* garść ulubionych ziół : bazylia, oregano, tymianek
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Makaron i szparagi ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone szparagi, podsmażyć.Wymieszać z posiekanymi ziołami, przyprawić do smaku. Posypać serem. Podawać na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
Przepis bierze udział w konkursie Tomasza Jakubiaka.
Składniki :
* 200g makaronu - u mnie wstążki durum
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 250g zielonych szparagów
* garść grana padano
* garść ulubionych ziół : bazylia, oregano, tymianek
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Makaron i szparagi ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone szparagi, podsmażyć.Wymieszać z posiekanymi ziołami, przyprawić do smaku. Posypać serem. Podawać na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
Przepis bierze udział w konkursie Tomasza Jakubiaka.

Będzie mi smakować, jestem pewna :) Tylko te szparagi jeszcze bardzo drogie, poczekam sobie trochę na ten makaron.
OdpowiedzUsuńKasiu! mnie cena też odstrasza, ale upolowałam je już po 7zł :)
UsuńCudny makaron! Niby proste, ale jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie:) pychotka:)
OdpowiedzUsuńuściski Martuniu
mniam! :) lekko i ze smakiem :)
OdpowiedzUsuń