sobota, 17 maja 2014

Rolada boczkowa jako wędlina na kanapki

Do domowych wędlin przecież nie muszę Was przekonywać. Dzisiaj coś zdecydowanie dla facetów, kawałek porządnego mięsa. Pyszna, mocno czosnkowa i majerankowa rolada idealna na kanapki. Do tego dodatek czegoś ostrzejszego np musztardy bądź papryki konserwowej i mamy genialne mięso do obiadu.



Składniki :
* koło 1,2 boczku surowego 
* pół główki czosnku
* łyżka majeranku
* sól , świeżo mielony pieprz, czerwona mielona słodka papryka 


Przygotowanie :
Czosnek przecisnąć przez praskę, Boczek dobrze natrzeć przyprawami. Zrolować , związać i odstawić najlepiej na noc. Piec około 1,5 godziny w 200 stopniach pod przykryciem, na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę naczynia żaroodpornego , polać wytopionym tłuszczem i podpiec do zrumienienia boczku. 

5 komentarzy: