To był mój pierwszy raz i mimo, że do końca nie byłam przekonana to jednak ciasto wjechało na stół. Mnie posmakowało bardzo i żałuję, że już nic nie zostało! Zapraszam po przepis, choć pewnie już Kubuś gościł w Waszych domach.
Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* pół szklanki cukru
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa :
* 3 budynie śmietankowe
* litr soku przecierowego np. Kubuś
Masa z kremówki :
* 350 ml śmietany kremówki 30%
* galaretka cytrynowa
* 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo :
* czekolada gorzka
* opakowanie ciastek typu Delicje
Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec około 20 minut na złoty kolor. Odstawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Sok podgrzewać na wolnym ogniu, dodać proszki budyniowe, mieszać aż się zagotuje. Masę budyniową wylać na biszkopt. Ułożyć delicje, odstawić do wystygnięcia. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę lekko ubić z cukrem, dolewając przestudzoną galaretkę, ciągle mieszać. Wylać na ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Zetrzeć czekoladę na ciasto. Pokroić na kwadraty.
zjadłabym kawałek kochana :*
OdpowiedzUsuńmusisz więc zrobić koniecznie :)
UsuńPysznie wygląda! :-) Robiłam je dwa lata temu i bardzo nam smakowało :-)
OdpowiedzUsuńja będę robiła na pewno częściej :)
Usuńrobiłam już wiele razy - znakomicie smakuje!
OdpowiedzUsuńteż tak myślę, nam posmakowało :)
UsuńPowiem ci, że bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia takie ciasta.
A to jak z cukierni he he
dziękuje ślicznie za tak piękne słowa :)
UsuńSmaczne jest;) Ja miałam w przepisie jeszcze delicje między masą z soku, a śmietaną u góry. Ale wydają mi się zbędne;)
OdpowiedzUsuńja też je dałam i powiem Ci że dają trochę kruchości tym masom :) ja nie robiłam typowej kremówki na górę, tylko taką piankę :)
UsuńWreszcie muszę go spróbować, bo dotąd tylko o nim czytałam :)
OdpowiedzUsuńmusisz! :)
Usuńja dziś wypróbowałam ciacho nie wiem jak smakuje ale wygląda apetycznie :-) dzięki za przepis :-D
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że smakowało :) jeśli masz ochotę podesłać zdjęcie to zapraszam :)
Usuńa jakiej firmy kupujesz śmietankę?
OdpowiedzUsuńróżnie :)
Usuńpo wsypaniu budyniu zrobiły mi się grudy a nie jednolita masa dlaczego i jak tego uniknąć?
OdpowiedzUsuńna pewno trzeba dobrze rozmieszać proszek budyniowy
UsuńBudynie należy rozmieszać w odlanej części zimnego soku i dopiero wlewać do gotującego się płynu
Usuńciasto w moim domu wszystkim smakuje
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy :)
Usuńmuszę zrobic:)):):)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :*
UsuńProszę o radę wszystko zrobiłam dobrze ale jak dam galaretke to się śmietana waży
OdpowiedzUsuńgalaretka musi być wystudzona
UsuńNa jaką to blaszkę jest ?
OdpowiedzUsuń37 na 26cm
Usuń