sobota, 5 kwietnia 2014

Polska minestrone z wielkanocnym akcentem

Uwielbiam przeróżne zupy, dzisiaj mój wybór padł na coś zupełnie innego niż tradycyjne zupy, które często goszczą na moim stole. Pyszna, lekka i wiosenna zupa z dodatkiem rewelacyjnego makaronu i naszej polskiej białej kiełbasy. Czy może być coś smaczniejszego? Nie sądzę!





Składniki :
* włoszczyzna
* porcja rosołowa z kurczaka
* 2 surowe białe kiełbasy 
* fasolka szparagowa zielona
* 2 pomidory
* kilka pieczarek 
* łyżka oliwy z oliwek 
* świeża natka pietruszki
* szklanka makronu conchiglie rigate Malma 
* sól, pieprz do smaku





Przygotowanie :
Przygotować wywar na porcji, włoszczyźnie i białej kiełbasie. Przyprawić, mięso odłożyć a ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry. Na łyżce oliwy poddusić pomidory pokrojone w ósemki oraz plasterki pieczarek, dodać do wywaru razem z fasolką. Dodać makaron i gotować do miękkości. Zupę podawać z pokrojoną białą kiełbasą oraz posypaną natką i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

8 komentarzy: