wtorek, 15 kwietnia 2014

Domowy zakwas na żurek

Chyba nikogo nie muszę przekonywać że domowe jest zawsze najlepsze. Dzisiaj jest akurat ten dzień kiedy przyszedł czas na domowy zakwas na żurek. Mój postoi idealnie do soboty, bym mogła ugotować żurek na wielkanocne śniadanie. Zapraszam do wspólnego nastawienia zakwasu.





Składniki :
* szklanka mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco
* 4 szklanki letniej, przegotowanej wody
* 3 ząbki czosnku
* 2 liście laurowe
* 2 ziela angielski
* łyżeczka majeranku
* kromka razowego chleba




Przygotowanie :
Dokładnie wymieszać mąkę z wodą, by nie powstały żadne grudki, dodać przyprawy oraz chleb. Przykryć ściereczką i zostawić na cztery dni w ciepłe miejsce. Mąka będzie osiadać na dole słoika, można ją wtedy przemieszać, by w zupie nie powstały później kluski.
Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze: