niedziela, 16 marca 2014

Ryż curry z cukinią i boczkowymi chipsami

Ryż świetnie łączy się z większością dodatków. Lubię ryż z pieczarkami, lubię z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam ryż z przyprawą curry, pieczarkami i cukinią. Do tego olej z pestek dyni i chrupiące chipsy z boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie.


Składniki :
* torebka białego ryżu
* cukinia
* 5-6 pieczarek
* 2 plasterki boczku wędzonego 
* curry, wędzona papryka czerwona, sól, pieprz czarny
* łyżka oleju z pestek dyni 


Przygotowanie :
Ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką curry. Na patelni teflonowej usmażyć boczek na chrupko, ściągnąć boczek i dodać poszatkowane na cienkie plasterki pieczarki. Poddusić z przyprawami, dodać plasterki cukinii. Całość wymieszać , dusić aż odparuje cała woda. Dodać ryż, wyłożyć do miseczek. Polać olejem z pestek dyni. Ułożyć kawałki boczku, całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.

http://www.zdrowy-olej.pl/

2 komentarze: