sobota, 8 marca 2014

Placek otrębowy ala pizza z roszponką

Dzisiaj pomysł na świetne śniadanie. Placek otrębowy jest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego.





Składniki :
* kostka twarogu półtłustego
* jajko
* 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane
* sól, pieprz




Przygotowanie :
Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam na patelnię teflonową bądź do formy silikonowej. Ja przeważnie opiekam placek na patelni, przez około 10 minut z każdej strony, na bardzo małym gazie. Można także piec go przez 20 minut w 200 stopniach. Gotowy placek odkładam na kratkę do przestygnięcia. Smaruję sosem pomidorowym i układam na nim ulubione dodatki. 

14 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja na posiłek.zwłaszcza teraz gdy wiosna się zaczyna i większość osób nagle zaczyna zdrowo się odżywiać.
    msewka
    Ewa Skórzak

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pizzę i wszystkie wariacje na jej temat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo to zdrowsza alternatywa tej prawdziwej :)

      Usuń
  3. oo bardzo fajny pomysł - w sam raz dla mnie, pizze uwielbiam, ale wiadomo jak jest z kaloriami ;-p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zrobić sobie taki otrębowy placek :) dodać pizzowe dodatki i niczym na pewno nie ustępuje tej prawdziwej :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł na zdrową i wiosenną pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na śniadanie:) zdrowo i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) lubię ten placek z każdym dodatkiem :)

      Usuń
  6. kolorowo i zdrowo... nic dodać nic ująć:)

    OdpowiedzUsuń