poniedziałek, 17 marca 2014

Farfalle po bolońsku z żurawiną

Trzecia już i ostatnia moja propozycja konkursowa z makaronem Om Nom Nom. Tym razem farfalle z sosem bolońskim i dodatkiem suszonej żurawiny. Po prostu genialne połączenie w kuchni fusion. Mam nadzieję, że skusicie się na taki makaron. 





Składniki :
* 200 g makaronu farfalle #omnomnom
* 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
* mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* pół puszki pomidorów w zalewie 
* pół szklanki wody 
* łyżka brązowego cukru trzcinowego 
* duża garść suszonej żurawiny
* sól, pieprz
* bazylia





Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać olej, dodać pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz posiekany w plasterki czosnek. Przesmażyć, dodać mięso pół szklanki wody i dusić całość do miękkości mięsa. Do mięsa dodać pomidory, cukier oraz żurawinę. Sos przyprawić do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, dodać sos. Posypać posiekaną bazylią. 

Fusion  w kolorach #omnomnom

8 komentarzy:

  1. oo takiego połączenia z żurawiną nie znam:) zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem po śniadaniu, ale chętnie skosztowałabym:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja przed obiadem i głodna he he
    Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę pysznie, nie spotkałam się z dodatkiem żurawiny do sosu bolońskiego - może być ciekawie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i z żurawiną i z kakao to moje dwie ostatnio ulubione pozycje z makaronem :)

      Usuń