piątek, 7 lutego 2014

Zupa brokułowa

Coś ostatnio często jem brokuły. Czy to do drugiego dania, czy z sosem czosnkowym. Chyba brakuje mi jakiś witamin a jak wiemy brokuł jest bogaty w witaminy C,A,B i beta karoten. Z soli mineralnych zawierają dużo wapnia, fosforu, żelaza i miedzi. Dlatego by nie traciły swoich wartości, najlepiej tylko krótko je obgotować. I tak powstała szybka zupa brokułowa.



Składniki :
* udko z kurczaka 
* brokuł
* 3 ziemniaki
* marchewka
* pietruszka
* seler
* sól , pieprz
* 2 łyżki jogurtu naturalnego 
* łyżka otrębów owsianych
* koperek
Przygotowanie :
Mięso i włoszczyznę ugotować do miękkości. Pokroić ziemniaki w małą kostkę, dodać do zupy. Wyciągnąć mięso, pokroić. Dodać brokuł, gotować przez chwilę, przyprawić zupę. Jogurt wymieszać z otrębami, dodać do zupy. Zagotować wszystko. Posypać świeżym koperkiem .

21 komentarzy:

  1. Smakowita, mniam, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokułowej jeszcze nie jadłam. Na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wręcz przeciwnie - ostatnio jadam często :) polecam!

      Usuń
  3. zupka cudowna ;) brokuł, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. w takiej wersji nie jadłam jeszcze zupy z brokułami:d

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jadłam wczoraj na kolację brokuły:) Zupę też czasem robię. Jest smaczna i zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej brokułowej jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro zrobię -odpiszę,dziękuję i pozdrawiam wiosennie.Bużka:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz chęć podeślij zdjęcie na moje maila :) chętnie zrobię galerię zdjęć :)

      Usuń