wtorek, 4 lutego 2014

Pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi z serem i ziemniakami. Ja akurat wolę ze szpinakiem czy kapustą i grzybami, ale ruskie dla rodziny też robię. Nie każdy lubi odsmażane pierogi, a potrzebuję przygotować obiad wcześniej, wtedy polecam obgotować pierogi w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia do zapiekania , dodać cebulkę i akurat chwilę przed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie podawać na stół.


Składniki :
Ciasto :
* szklanka mąki pszennej
* szczypta soli
* 1/3 szklanki wrzątku
Nadzienie :
* pół kilograma ugotowanych ziemniaków
* kostka półtłustego twarogu 
* cebula
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól , pieprz 



Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. 
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do ziemniaków z twarogiem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. 
Ugotowane pierogi przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać olejem z cebulką i przykryć folią aluminiową. Na 15 minut przed podaniem ściągnąć folię i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. 
 Zapraszam Was na stronę sklepu.
Na FB sklepu oraz blog kulinarny.

22 komentarze:

  1. uwielbiam pierogi ruskie!
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem bardziej za nadzieniem z kapusty kiszonej albo szpinakiem :)

      Usuń
  2. Za pierogi ruskie i ze szpinakiem oddałabym dużo :D Uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurcze, narobiłaś mi ochoty;) Na dziś już obiad mam zaplanowany, ale nagotuję tyle ziemniaków, żeby zostało na pierogi.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty się tam nie przemęczaj :) na szczęście możesz lepić pierogi na siedząco :)

      Usuń
    2. Ale jaka przyjemność jedzenia potem będzie? A ostatnio jestem takim łakomczuchem, że jednak mnie przekonuje stanie i lepienie, a w nagrodę jedzenie pierożków;P

      Usuń
    3. zrób i wrzucaj swój przepis na blog , bo widzę, że u Ciebie kulinarnie się zrobiło :)

      Usuń
  4. Uwielbiam pierogi w każdej wersji,z każdym nadzieniem,za ruskimi ogromnie przepadam,Twoje wyglądają apetycznie i z pewnością są pyszne.Pozdrawiam ciepło. (www.nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Moje ukochane pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam to nadzienie, mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  7. ruskie to moje ulubione, fajny pomysł na zapiekanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki temu można dużo wcześniej zrobić obiad :)

      Usuń
  8. Pierogi to klasyka i smak dzieciństwa :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam! kiedyś nie lubiłam ruskich, a teraz stały się ulubionymi - nawet dziś na śniadanie miała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tobie to dobrze :) tak od pierogów zaczynać dzień? ja mam na odwrót - kiedyś uwielbiałam tylko ruskie a teraz wolę inne nadzienia :)

      Usuń