piątek, 31 stycznia 2014

Kurczak z ananasem i brązowym ryżem

Kurczaka na słodko uwielbiam i często gości na naszym stole. Ale w sosie słodko kwaśnym powoli się nudzi i wykorzystałam tym razem samego ananasa do kurczaka. Obiad wyszedł rewelacyjny i przede wszystkim lekki, co bardzo służy naszym brzuszkom nie tylko na diecie.
Składniki :
* podwójna pierś z kurczaka
* 2 łyżki oleju kokosowego 
* ulubione przyprawy do kurczaka - u mnie czerwona papryka, pikantna przyprawa do kurczaka , sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
* mała marchewka
* 4 plastry ananasa z puszki plus pół szklanki soku 
* mała cebula
* łyżeczka mąki ziemniaczanej 
* brązowy ryż
* łyżeczka curry 
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i odstawić na godzinę bądź dwie.Olej kokosowy rozpuścić, przesmażyć kurczaka. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Przesmażyć z odrobiną wody do miękkości warzyw. Na patelnie dodać ananasa pokrojonego w cząstki, w soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić sos. Ryż ugotować w osolonej wodzie z curry. Podawać ciepłe.

http://www.zdrowy-olej.pl/


To moja propozycja na styczniowy Przepis miesiąca - Dietetycznie i zdrowo

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania! Kurczaka mogę jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki :) ! Gdybym tylko mogła to wprosiłabym się na takiego kurczaka :) ! Uwielbiam smak kurczaka w połączeniu z ananasem, świetna sprawa <3

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dziś też podobny kurczak! :) Uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczak w sosie słodko - kwasnym...to smak dzieciństwa :) mama robiła najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. obiadek pierwsza klasa:) zdrowo i szybko:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń