środa, 8 stycznia 2014

Domowe pianki marshmallows

Moje wyszły trochę zbite, ale to pewnie dlatego, że za krótko ubijałam cukier. Następnym razem dodam też mniej żelatyny. Mimo wszystko były pyszne. Dodatek do kawy czy kakao idealny.


 
Składniki :
  • * szklanka wody
  • * szklanka białego cukru
  • * 1,5 łyżki żelatyny
  • * 1/4 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
  • * cukier puder 


Przygotowanie :
Żelatynę zalać wodą, rozpuścić nad kąpielą wodną. Wodę z cukrem zagotować i mieszają zostawić na gazie około 20 minut. Ciepłą wodę z cukrem ubijać, dolewając po trochę rozpuszczoną żelatynę. Ubijać aż powstanie gęsta i biała masa. Prostokątną małą blaszkę bądź pojemnik wysypać cukrem pudrem, wylać masę i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kroić na prostokąty bądź dowolne kształty. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia.

8 komentarzy:

  1. przyznam się Martuś, że nigdy czegoś takiego nie jadłam ;)
    a obiecałam sobie, że ograniczę wszystko co zawiera w sobie tłuszcz i cukier więc chwile ten przepis poczeka na wypróbowanie ale zrobię go ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można ograniczyć cukier i zrobić z połowy porcji :) żeby spróbować :)

      Usuń
  2. czy mozna to polać czekoladą i podawać jak ptasie mleczko?

    OdpowiedzUsuń
  3. oj jak słodkie aż tak to nie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety słodycze są przeważnie słodkie :) ale zapraszam w poniedziałek - będzie przepis na piankę mniej słodką :)

      Usuń