środa, 18 grudnia 2013

Domowy zakwas na wigilijny barszcz czerwony


Tak jak obiecałam jest i przepis na domowy zakwas. Dzisiaj zrobiony będzie idealny do czerwonego barszczu wigilijnego. Domowy lepszy od tych ze sklepowej półki. Polecam!
 
 
Składniki :
  • * kg czerwonych buraków
  • * 4 ząbki czosnku
  • * 2 łyżeczki soli
  • * 2 łyżeczki cukru
  • * przegotowana i ciepła woda
  • * kromka razowego chleba
 
 
Przygotowanie :
Buraki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w słoiku bądź glinianym garnku. Dodać czosnek oraz wodę z solą i cukrem. Przykryć razowym chlebem. Obwiązać gazą i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce.

6 komentarzy:

  1. U mnie w domu nigdy się nie robiło zakwasu na barszcz i strasznie z tego powodu ubolewam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis mi się przyda ! Ale niestety dopiero za rok :(

    OdpowiedzUsuń
  3. a liści laurowych nie wkładasz do słoika?

    OdpowiedzUsuń